A kábítószerrel való visszaélés, különös tekintettel a fiatalkorúakra

A kábítószer: olyan tudatmódosító szer, amelynek a központi idegrendszerre gyakorolt hatása átmeneti vagy tartós élettani, viselkedésbeli elváltozást eredményez, valamint melynek tartását, előállítását, forgalmazását, fogyasztását a törvény büntetni rendeli.

Általánosságban: A kábítószerrel való visszaélés kétféle elkövetői magatartással valósulhat meg: fogyasztó és/vagy terjesztő. A fogyasztói típusú magatartások csoportjába a megszerez, tart, előállít fogalmakat  sorolja a Btk., míg a terjesztői csoportban az alábbiakkal találkozhatunk: kínálás, átadás, forgalomba hozatal, kereskedés.

A kábítószerrel visszaélés bűncselekménye miatt büntetési tételekben különbséget találunk fiatalkorú, illetve felnőtt elkövetőkre vonatkozóan.

Az elkövető fogyasztóként öt évig, forgalmazói magatartást megvalósító cselekmény esetén két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha a mennyiség, amelyre a cselekményt elkövették,  meghaladja a csekély mennyiséget, de nem éri el a jelentős mennyiséget.

A büntetés életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet, ha a bűncselekményt jelentős mennyiségű kábítószerre követik el, ugyanakkor például egy kábítószerfüggő személy esetében a csekély mennyiség és a függőség akár büntethetőséget kizáró ok is lehet, tehát kiszabott büntetést sok tényező befolyásolja.

Fiatalkorúak: Ezen bűncselekmények elkövetése kriminológiai szempontból főleg a fiatalkorúakra (14-18 éves korig), a fiatal felnőttekre, 16-30 éves korosztályra jellemző.  Így van néhány olyan rendelkezés, amely a fiatalkorú elkövetőkre vonatkozó védelmi funkciót lát el.

Például:

1.) a kihallgatáson – fiatalkorúak esetében – törvényes képviselője (általában a szülő) részt vehet, őt az eljárás megindításáról értesíteni kell, valamint a nyomozás során őt tanúként kötelező kihallgatni.

2.) A törvény előírja a fiatalkorú életkörülményeiről, (tanulmányairól) szóló környezettanulmány beszerzését.

3.) Ha a gyanúsított/terhelt 14-18 év közötti, őt a büntetőeljárásban meghatalmazott vagy ennek hiányában a hatóság által kirendelt védőügyvéd képviseli (tehát kötelező az ügyvédi részvétel)

Más kábítószerrel kapcsolatos cikkeim:

Ügyvédi nyilatkozat a Sziget-fesztiválon elfogott kábítószer kereskedők ügyéről 

Kábítószer kereskedelem – kábítószer birtoklása

A marihuána hatóanyagának számítása 

Kábítószerrel való visszaélés

Kábítószerrel kapcsolatos változások ügyvédi szemmel 

Kedvező jogerős ítélet kábítószerrel visszaélés miatti ügyben: felfüggesztett szabadságvesztés büntetés

Kérdése van?

Keressen bátran.