Az ügyvéd

Hogyan válasszuk ki az adott helyzetben legjobb büntetőjogász ügyvédet?

Körülbelül tizenöt éve vagyok az ügyvédi pályán, és tíz éve saját irodám van. Jópár éve már csak büntetőjoggal foglalkozom. Nem tudom megszámolni, hogy ennyi idő alatt hány ügyem, hány ügyfelem volt, illetve hány órát konzultáltam olyan ügyfelekkel, akiknek nem volt/lett büntetőügyük, de meg szerették volna nyugtatni magukat. Ezek alapján a tapasztalatok alapján pár tanácsot, vagy gondolatot szeretnék megosztani azokkal, akik büntetős ügyvédet/védőügyvédet keresnek.

Szakértelem az adott területen

Bár a büntetőjog önmagában egy ügyvédi specializáció, mégsem mondhatjuk, hogy minden büntető ügyvéd egyformán értene egy adott ügytípushoz. Megfigyelhető, hogy a büntetőjogon belül is specializálódnak az ügyvédek. Különösen a gazdasági büntetőjogot, vagy a közlekedési büntetőjogot emelném ki, de természetesen külön ügytípusok vannak a számítástechnikai bűncselekmények területén is. Kérdezzük meg a kiválasztandó védőügyvédet, hogy a büntetőjogon belül specializálódik – e valamire, vagy milyen tapasztalata van az adott bűncselekmény(ek) területén.

Ügyvédi konzultáció

Természtesen a büntetőjogra is igaz az, hogy több véleményt is érdemes meghallgatni mielőtt döntünk. Vannak olyan ügyvédi irodák, ahol az első konzultáció ingyenes, más ügyvédek konzultációs díjat kérnek. Én ezt az utóbbit tanácsolom. Ha azt várjuk el egy ügyvédtől, hogy figyeljenk ránk egy órás, vagy több órás időintervallumban, és a tudásához mérten a legjobb ügyvédi tanácsot adja akkor bizony ezt meg kell fizetni.

Telefonos segítség?

Az ügyvédi konzulációk kérdéséhez kapcsolódik az a kérdés, hogy milyen kérdéseket tehetünk fel a telefonban. Álláspontom szerint ne várjuk azt, hogy az ügyvéd telefonon ismeretlenül tanácsot ad. De természetesen kérdezzünk rá a telefonban, hogy mennyibe kerül a konzultáció. Az ügyvédi konzultációra vigyük el az ügy iratait, de ne várjuk el az ügyvédtől, hogy egy óra időtartamban többszáz oldalt átnéz, a feldolgozandó iratok mennyiségét mindenképpen egyeztessük előre.

Mennyibe kerül az ügyvédi konzultáció?

Nagy a csábítás, hogy itt megosszam, hogy nálam mennyibe kerül az ügyvédi konzultáció, tanácsadás, de ebben a cikkben nem a saját szolgáltatásaimról szeretnék beszámolni, hanem általánosságban ismeretni azokat  a szempontokat, amik a jó ügyvédválasztáshoz szükségesek. Ha kíváncsi, hogy én mennyiért vállalok, ügyvédi konzultációt, tanácsadást, nyugodtan hívjon fel telefonon.

Kérdések listája

A legmegfelelőbb büntető ügyvéd kiválasztásához először a jó kérdéseket kell megfogalmazni. Minél több lényegre törő, adekvát kérdést tudunk feltenni, annál biztosabb, hogy kellően informáltak leszünk a büntetőjogi probléma megoldásával, valamint a kiválasztandó ügyvéd szakértelmével kapcsolatban. Milyen kérdéseket tegyünk fel:

Büntetőjogi szakterületek

Ahogy fent már kitértünk rá, a büntetőjogon belül is több szakterület van, tehát adott Gyakran más szakértelmet, tapasztalatot igényel a közlekedési büntetőjog, de nagyon speciális tudást igényelnek az orvosi műhibák, vagy más foglalkozási szabályok megsértésvel kapcsolatos büntetügyek. A másik ilyen terület a gazdasági büntetőjog, és azon belül is az adózással kapcsolatos büntetjogi tényállások. Hogyha ilyen speciális büntetjogi problémánk van, nyugodtan kérdezzük meg az ügyvédtől, hogy a büntetőjogon belül ezen a szűkebb szakterületen milyen tapasztalattal rendelkezik.

Helyismeret

Egy érzékeny terület a helyismeret kérdése. Természetesen a büntetjog és a büntetőeljárás hatálya az egész országra egyformán terjed ki. De az ügyvédek ennek ellenére sokat tudnának mesélni arról, hogy melyik helyi rendőrségen, ügyészségen vagy bíróságon „hogyan mennek a dolgok”. Fővárosi ügyvédként kifejezetten azt tapasztalom, hogy jelentősen eltérhet akár a büntetőeljárási jog alkalmazása, de még azt is meg merem kockáztatni, hogy a büntetéskiszabás is sok esetben jelentősen eltér a főváros-vidék viszonylatban.

Némely esetben kifejezetten hasznos egy helyismerettel rendelkező ügyvédet megbízni. Más esetekben viszont tanácsosabb olyan „távoli” ügyvédet megbízni, aki nem tart attól, hogy konfrontálódni kell a helyi hatóságokkal. Ez tehát egy komplex kérdés, tanácsos ezért ezt is átbeszélni egy ügyvédi konzultáció során.

Ügyvédi díjak

Annak érdekében, hogy megelőzzünk későbbi kellemetlen helyzeteket, az elején ajánlatos tisztázni azt, hogy mennyi anyagi ráfordítást igényel az ügyvéd eljárása. Vannak olyan ügyvédek akik óradíjért dolgoznak (ez a tapasztalataim szerint büntetjog területén ritka) és vannak ügyvédek akik az egész büntetőeljárásban történő jogi képviseletre, védelemre adnak ajánlatot. A magam részéről általában külön szoktam ajánlatot adni a nyomozás során történő jogi képviseletre, küldön a büntetőbírósági képviseletre, és külön az esetleges másodfokú eljárásra.

Ennek egyik oka az, hogy a nyomozás során gyakran nem tudjuk előre, hogy milyen terjedelmű lesz az ügy (milyen egyéb cselekményekre, vagy esetleg más gyanúsítottakra terjesztik ki a nyomozást), de a másik oka, hogy szerencsés esetben  a bírósági eljárásra nem is fog sor kerülni, vagy az elsőfokú eljárás során felmentő, vagy bűnösséget megállapító, de elfogadható tartalmú ítélet születik.

Bűnügyi költség

Az ügyvédi díjak mellett fontos rákérdezni egyéb esetlegesen felmerülő költségekre. Gyakran a hatékony védekezéshez szükséges, hogy az ügyvéd magán igazságügyi szakértőtől kérjen véleményt, ennek természetesen szintén, díja, költsége van. De ha a hatóság rendel ki szakértőt, fontos tudni, hogy amennyiben elmarasztaló ítélet születik, akkor ezt, mint bűnügyi költséget az elítéltre terhelik.

Ki fog az üggyel foglalkozni?

Fontos kérdés, hogy ki fogja ellátni az ügyet, amennyiben ügyvédi megbízást adunk. Természetes, hogy nagyobb ügyvédi irodán belül több ügyvéd is dolgozik, és nem mindegy, hogy ki lesz a kapcsolattartónk, vagy ki fog eljárni velünk gyanúsítotti kihallgatásra, vagy tárgyalásra. De amennyiben egyéni ügyvédet bízunk meg, akkor sem mindegy, hogy az ügyvéd személyesen vagy például ügyvédjelölt közreműködésével fog eljárni. Ezzel kapcsolatos az ügyvédi helyettesítés kérdése, hiszen az egyéni ügyvédnek is lehet „ütközése”, amikor egyszerre két helyen kell lennie.

Ezzel kapcsolatban egy nagyon fontos szempont, hogy a kiszemelt ügyvédnek lesz-e kellő ideje, kapacitása az üggyel kellő odafordulással foglalkozni. Ezt akár hívhatjuk sztárügyvéd-dilemmának is, felismerve, hogy nagyon jó, ha az ügyvédünk széles körben ismert és népszerű, vagy akár a tv-ben is sokat szereplő sztárügyvéd csak ez ne menjen az egy ügyre fordítható kapacitás rovására.

Tehát akkor hogyan válasszam ki a lehető legjobb ügyvédet az adott helyzetben?

A fenti szempontok mind fontosak az ügyvédválasztáshoz. Kellő körültekinttéssel tehát olyan ügyvédet kell választani, akinek

  • az adott területen van kellő mélységű szakértelme,
  • rendelkezik kellő helyismerettel, de ez nem eredményezi azt, hogy ne vállalja fel az adott esetben szükséges mértékű konfliktusokat
  • átlátható és elfogadható díjazása
  • biztosak lehetünk benne, hogy elkötelezett annyira az ügyük iránt, hogy kellő személyes odafordulást várhatunk el tőle.

Hasznos link:

https://magyarugyvedikamara.hu/html/nyilvanos-kereso/

Dr. Bátki Pál büntetőjogi cikkei

Kérdése van?

Keressen bátran.