Kábítószerrel visszaélés

Kábítószerrel visszaélés. Üldözhető-e a fogyasztás?

A kábítószerrel kapcsolatos jogi szabályozás az egyik legvitatottabb kérdés. A dilemmák alapvetően nem büntetőjogiak, hanem társadalompolitikaiak. A vitás kérdés természetesen nem az, hogy káros-e és ezzel összefüggésben jogilag üldözendő-e a kábítószer jelenléte a társadalomban. A vita inkább arra összpontosít, hogy az egyének drogfogyasztása üldözhető-e büntetőjogi eszközökkel. Anélkül, hogy ebben a kérdésben állást foglalnánk, az alábbiakban vázoljuk, hogy a büntetőjog 2003 óta hogyan kezeli ezt a kérdést.

Kábítószerrel visszaélés: fogyasztó – terjesztő

A jelenlegi büntetőjogi szabályozás igyekszik különválasztani a kábítószer áldozatait és azokat akik hasznot húznak a kábítószerből. Ennek megfelelően a törvény külön szabályozza a fogyasztói és külön a terjesztői típusú magatartást. Ezen belül is külön kategóriába sorolja az elkövetőket, és más büntetést rendel a törvény aszerint, hogy kábítószerfüggőek voltak-e az elkövetés idején, vagy sem.

A fogyasztás is büntetendő

A hatályos büntető törvény a kábítószer fogyasztását is büntetni rendeli. A fogyasztás kifejezést azonban nem találjuk a Btk.-ban, ugyanis ezt a törvény közvetve fejezi ki, és a „megszerez”, „előállít”, „termeszt” kifejezéseket használja, amelyek egyike a „fogyasztást” szükségszerűen megelőzi.

A „csekély mennyiség” fogalma a kábítószerrel visszaélés esetén

A kábítószerrel való visszaélés büntetési tételei attól függenek, hogy azt az elkövető mekkora mennyiségre követi el. A mennyiség szempontjából a kábítószer tiszta hatóanyaga számít, ami mindig szakértő bevonását teszi szükségessé.
A törvény szerint például az alábbi mennyiségek jelentik az enyhébben minősülő csekély mennyiség felső határát:

  1. LSD esetén 0,001 gramm,
  2. heroin esetén 0,6 gramm,
  3. amfetamin esetén 0,5 gramm,
  4. morfin esetén 0,9 gramm,
  5. kokain esetén 2 gramm,
  6. cannabis (THC) esetén 1 gramm.

Elterelés a büntetőjogtól

A csekély mennyiségre történő elkövetés nem csak azt jelenti, hogy az elkövetőnek sokkal alacsonyabb büntetéssel kell szembenéznie, hanem azt is, hogy esetében nyitva áll az ún. „elterelés” lehetősége. Az elterelés tulajdonképpen a büntetőjogi útról történő elterelést jelenti. Az elkövetőnek elterelés esetén egy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson kell részt venni, amely hat hónapig tart.

Jelentős mennyiség és kábítószer függőség kábítószerrel visszaélés esetén

A fenti mennyiségeket hússzorosan meghaladó mennyiség már jelentős mennyiségnek minősül, és ennek megfelelően súlyosabb büntetést rendel a törvény. A jelentős mennyiség nem csak a büntetés mértéke szempontjából bír jelentőséggel, hanem a fent említett elterelés szempontjából is. Az elterelés lehetősége ugyanis a kábítószerfüggők számára is nyitva áll. A függőknek függőséget gyógyító kezelésen kell részt venniük annak érdekében, mentesüljenek a büntetőjogi felelősség alól. Azonban ez az út csak addig áll nyitva, amíg cselekményüket a jelentős mennyiséget meg nem haladó mennyiségre követik el.

A kábítószer-függőség tehát büntetőjogi szempontból nagy jelentőségű kérdés. Klasszikus szóhasználattal élve: perdöntő. A függőség kérdésében történő állásfoglalás igazságügyi orvosszakértői feladat. A kábítószer függőség megállapítása szempontjából azonban a gyakorlatban meglehetősen nagy bizonytalanság uralkodik. Nincsen egységes szempontrendszer sem a testi, sem a lelki kábítószer-függőség tekintetében.

Más kábítószerrel kapcsolatos cikkeim:

Ügyvédi nyilatkozat a Sziget-fesztiválon elfogott kábítószer kereskedők ügyéről 

Kábítószer kereskedelem – kábítószer birtoklása

A marihuána hatóanyagának számítása 

Kábítószerrel való visszaélés

Kábítószerrel kapcsolatos változások ügyvédi szemmel 

Kedvező jogerős ítélet kábítószerrel visszaélés miatti ügyben: felfüggesztett szabadságvesztés büntetés

Egy érdekes interjú a birosag.hu-n

Kérdése van?

Keressen bátran.