Szexuális erőszak

Dr. Bátki Pál attorney
Dr. Bátki Pál ügyvéd

Szexuális erőszak

A szexuális erőszak az új Btk. hatályba lépésével magába olvasztotta a korábbi erőszakos közösülést illetve a szemérem elleni erőszakot, és megalkotta az egységes szexuális cselekmény fogalmát.

A szexuális cselekmény fogalma

Büntetőjogilag szexuális cselekménynek számít  a közösülés és minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas, vagy arra irányul. Ez a fogalom a központi eleme minden Btk. által szabályozott szexuális bűncselekménynek.

A szexuális erőszak fogalma

A Btk. szerint szexuális erőszakot követ el, aki a szexuális kényszerítést erőszakkal, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel követi el, vagy aki más védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát szexuális cselekményre használja fel. Ezen kívül büntetőjogilag szexuális erőszakot követ el az is, aki tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekményt végez vagy végeztet.

A szexuális kényszerítés

Láthatjuk, hogy a központi fogalom a szexuális kényszerítés, hiszen a szexuális erőszak leggyakoribb fajtája ennek egy fokozottan veszélyes  formája, amikor a kényszerítés testi erőszakkal vagy élet és testi épség elleni fenyegetéssel követik el.

Tehát ha valakit úgy kényszerítenek szexuális cselekményre, hogy megfenyegetik azzal, hogy kirúgják a munkahelyéről, az nem szexuális erőszak, hanem annál enyhébben minősülő szexuális kényszerítés. Ha a fenyegetés viszont azt tartalmazza, hogy megverik, vagy megölik, akkor az már szexuális erőszaknak minősül.

Minősített esetek

Súlyosabban minősül a cselekmény, ha

  • tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére követik el,
  • az elkövető a hozzátartozója, vagy nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése, illetve egyéb módon a hatalma vagy befolyása alatt álló személy sérelmére követi el, vagy
  • azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többen követik el.

A szexuális erőszak büntetése

A szexuális erőszak súlyos (nagy tárgyi súlyú) bűncselekménynek számít. Az alapeset büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Bizonyos minősített esetek (kombinációjának) fennállása esetén a büntetési tétel felső határa húsz év szabadságvesztés.

Bizonyítási kérdések

Ezt a bűncselekményt jellemzően nem tanúk előtt szokták elkövetni. A büntetőjogi gyakorlatban ezért különösen fontos kérdés, hogy hogyan lehet elkövetését bizonyítani. A bizonyításnál így nagy jelentőséggel bírnak az orvosi leletek, sérülések dokumentációja, valamint a sértett hiteles, következetes és élményszerű vallomása. Ez utóbbi megállapítására nem ritka, hogy igazságügyi pszichológus szakértőt rendel ki a hatóság.

Szexuális erőszak a médiában

Ez a bűncselekmény mindíg nagy felháborodást vált ki a társadalomból, ennek is köszönheti egy-egy ügy a média különös figyelmét. A magyar média rendkívül sokat foglalkozott az ún. Zsanett üggyel, aminek felmentés lett a vége, valamint a Vajna Tímea sérelmére elkövetett erőszak esetével, ahol az elkövetőt elítélte a bíróság.


Más büntetőjogi cikkeim itt

Kérdése van?

Keressen bátran.