Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés

Az RTL Klub Fókusz műsorának munkatársai a 2017. szeptemberében történt körhinta – baleset kapcsán kerestek meg azzal a kérdéssel, hogy egy ilyen baleset ügyében hogyan indul meg, a büntetőeljárás.

A foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés fogalma

Tudni kell, hogy a büntetőjogi tényállás szerint büntetendő az, aki foglalkozási szabály megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz.

Foglalkozási szabályok

Egy foglalkozási szabály megszegéséről van tehát szó – ez tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, minden olyan hivatásbeli vagy foglalkozási tevékenységet felölel, amire írott vagy íratlan szabályok vonatkoznak, függetlenül attól hogy az illető rendszeresen, vagy rendszertelenül, vagy ellenszolgáltatásért végzi -e.

A foglalkozási szabályok lehetnek írott szabályzatban foglaltak, (pl. munkavédelmi szabályzat, balesetvédelmi szabályzat, tűzvédelmi szabályzat), de lehetnek belső utasítások, valamint íratlan szabályok is.

A foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés köre

Legtipikusabb területe a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésnek az orvosi tevékenység, az építkezések, és minden olyan terület, ahol biztonsági és munkavédelmi szabályok hivatottak védeni a potenciális sértetteket.

Súlyosabban minősülő esetei

Minősítő körülményként értékelendő a Btk. értelmében, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, halált okoz. Minősítő körülmény az is ha a büntetőjogi eredmény tömegszerencsétlenség vagy halálos tömegszerencsétlenség.

Tömegszerencsétlenségről beszélünk büntetőjogi értelemben, ha legalább tíz ember szenved sérülést, akikből az egyiké súlyos testi sérülés, a többieké könnyű testi sérülés. Súlyos a testi sérülés ha a büntetőjogi gyógytartama nyolc napon túli.

A foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés egyéb vonatkozásai

Ez a bűncselekmény nem “egyszerű” testi sértés vagy emberölés.Itt fontos a gondatlanság kiemelése. Ha pl. az orvos műtéti eljárás során szándékosan okoz sérülést vagy halált, akkor az nem foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésnek, hanem szándékos testi sértésnek, vagy szándékos emberölésnek minősül.

Igazságügyi szakértői kérdés

A bűncselekmény megítéléséhez, a felelősség büntetőjogi elbírálásához általában elengedhetetlen igazságügyi szakértő kirendelése (büntetőeljárásba történő bevonása) az orvosi, munkavédelmi, balesetvédelmi, biztonsági stb. előírások betartásának vizsgálatára.

Leszakadó erkély – foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés lehet?

Az inforádió 2022. január 12-én arról kérdezett, hogy felelhet-e azért valaki büntetőjogilag, ha egy régi épület erkélye leszakad és egy ember ennek során életét veszti. Hallgassa meg az interjút!


Hogyan találjunk jó ügyvédet? Olvassa el

Egy érdekes cikk itt

Kérdése van?

Keressen bátran.