A védőügyvéd és a jogi képviselő

bírósági tárgyalóterem
A védőügyvéd nem csak jogi képviselő

Védőügyvédnek hívjuk a büntetőügyekben eljáró ügyvédeket. Ez a szóhasználat a büntetőeljárási törvényből következik, ez a törvény használja a „védő” kifejezést. Ez a szóhasználat nem véletlen, az ügyvéd ugyanis a büntetőeljárásban egészen másfajta tevékenységet lát el, mint egy polgári perben, vagy egy közigazgatási eljárásban, ahol az ügyvéd a fél „jogi képviselője

A „jogi képviselő” ugyanis lényegében sokszor a fél helyett, az ő képviseletében nyilatkozik, míg a „védőügyvéd” ügyfele nyilatkozata (vallomása) mellett, attól függetlenül tesz nyilatkozatot a büntetőeljárás során, természetesen ügyfele (védence) érdekében.

Ez a különbség tetten érhető a büntetőeljárás és polgári eljárás sok pontján. A polgári per során például a bíróság a jogi képviselő részére kézbesíti az iratokat, míg a büntetőeljárásban az idézést mind az ügyfélnek, mind az ügyvédnek külön kézbesítik.

További példa, hogy a büntetőeljárásban a védőügyvédnek és a védencének külön fellebbezési joga van, ebből következően előfordulhat, hogy a terhelt nem fellebbezi meg az ítéletet, ügyvédje viszont igen.

Kérdése van?

Keressen bátran.