Végrendeletek – öröklési jog

A végrendeleteknek szigorú formai kellékei vannak

Végrendeletnek nevezünk minden olyan jogügyletet, amely a végrendelkező halála esetére vonatkozó rendelkezésekettartalmaz. A végrendeletek legjellemzőbb eleme az örökösnevezés, de tartalmazhat olyan rendelkezéseket, hogy például hol szeretne nyugodni az örökhagyó.

Köztudott, hogy a végrendeleteknek szigorú formai követelményei vannak. Ennek ellenére a polgári törvénykönyvünk sok formáját ismerti a végrendeleteknek: a bíróság előtt tett közvégrendelettől, az elejétől végéig saját kézzel írt magánvégrendeleten át a szóbeli végrendeletig.

Az ügyfelek gyakran kérnek fel ügyvédet a végrendelet megszerkesztésére. Ügyvéd közreműködését kérni nem csak azért hasznos, mert így biztosítva van, hogy a végrendelet formailag aggálytalan és ezáltal biztosan érvényes lesz, hanem az ügyvéd így megfelelő felvilágosítást is tud adni az ügyfélnek. Az ügyvéd kötelessége, hogy meggyőződjön a végrendelkező ügyfél valós végakaratáról, és kiválassza azt a jogi megoldást, amivel a leghatékonyabban el lehet érni a kívánt joghatást.

Az ügyvéd által készített végrendelet előnye, hogy pár éve lehetőség nyílt arra, hogy a végrendeletek a Magyar Ügyvédi Kamaránál egy központi nyilvántartásban elhelyezésre kerüljenek. Ezzel biztosítva van az, hogy az örökhagyó halálát követően a hagyatéki eljárás során előkerül, és kiváltja a hozzá fűzött joghatásokat, azaz érvényesül a végrendeleti akarat.

Fontos tudni, hogy a végrendeletet bármikor vissza lehet vonni, amivel az hatálytalanná válik, illetve később új végrendeletet lehet tenni. Ez esetben a korábbi végrendeletnek csak azok a rendelkezései maradnak hatályban, amik nem ellentétesek az új végrendelettel.

Kérdése van?

Keressen bátran.