Őrizetbe vétel

Dr. Bátki Pál attorney
Dr. Bátki Pál ügyvéd

Az őrizetbe vétel önálló büntetőeljárási kényszerintézkedés. Őrizetbe vételt a nyomozóhatóság is alkalmazhat, a letartóztatást viszont csak bíróság rendelhet el. Ez a kényszerintézkedés, valamint a letartóztatás a legszigorúbb személyi szabadságot elvonó intézkedés, alkalmazásuk ezért a büntetőeljársi törvényben pontosan és fontos garanciákkal szabályozott.

Az őrizetbe vétel tartama

Az őrizetbe vétel gyakran a letartóztatás „előszobája. Legfeljebb 72 óráig tarthat és tartamába be kell számítani az őrizetet megelőző hatóság fogvatartást (pl. előállítást)

Elrendelésének feltételei 

  • bűncseleményen való tettenérés, ha a személyazonosság nem állapítható meg
  • ha a letartóztatása valószínűsíthető (tehát pl. a nyomozóhatóság elrendeli az őrizetbe vételt mert úgy véli, hogy az ügyben az ügyészség kezdeményeni fogja a gyanúsított letartóztatását). 
  • ha már tárgyalási szakban a terhelt rendzavarást követ el. Ezt tárgyalási őrizetnek nevezzük.

Ha az őrizetbe vételt a nyomozóhatóság rendeli el, 24 órán belül tájékoztatnia kell az ügyészségett.

Mi történik elrendelése esetén?

Az őrizetbe vétel elrendeléséről és a fogvatartás helyéről huszonnégy órán belül értesíteni kell a terhelt által megjelölt hozzátartozót; ennek hiányában a terhelt által megjelölt más személy is értesíthető. Ilyenkor fontos, hogy a hozzátartozó pontosan megjegyezze, hogy milyen hatóságnál folyik a büntetőeljárás, mi a fogvatartás helye, és ki az ügy előadója, hogy ha ez már ismert. Ez sokat segít az ügyvédnek ahhoz, hogy hatékonyan kezdje el munkáját. Ilyenkor ugyanis az ügyvédre sokkal nagyobb felelősség hárul, és feladatai is megszaporodnak. Az ügyvédnek lehetőség szerint haladéktalanul meg kell látogatni védencét, megismerni az ügyet és az elsődlegesen rendelkezésre álló bizonyítékokat, mivel fel kell készülni az esetleges letartóztatási tárgyalásra.

Ügyvédi feladatok őrizetbe vétel esetén

Az ügyvédnek ezen kívül fel kell térképezni, hogy a gyanúsított egzisztenciális és családi körülményei alkalmasak-e arra, hogy esetlegesen enyhébb kényszerintézkedés (bűnügyi felügyelet, korábbi nevén házi őrizet vagy lakhelyelhagyási tilalom) indítványozható-e a bíróság előtt tartandő letartóztatási tárgyaláson. Amennyiben igen, úgy az ügyvédnek haladéktalanul be kell szerezni a szükséges okiratokat. (Befogadó nyilatkozat, eltartási nyilatkozat, tulajdoni lap, jövedelmi igazolás) Letartóztatás esetén természetesen sokkal hangsúlyosabb, hogy aki teheti forduljon ügyvédhez. Ilyen esetekben az ügyvédi képviseletet a hatóság szükség esetén kirendelt védőügyvéddel is biztosítani köteles, amennyiben a gyanúsított vagy hozzátartozói nem hatalmaznak meg ügyvédet.

Őrizetbe vétel esetén különös jelentősége van annak, hogy ügyvédet a hozzátartozók is meghatalmazhatnak. Korlátozás nélküli ügyvédi beszélőre a BV intézetben ugyanis csak akkor kerülhet sor, ha az ügyvédnek van meghatalmazása, és az ügyvéd igazolni tudja, hogy az benyújtásra került a nyomozóhatósághoz.

Az őrizetbe vételt legtöbb esetban rendőrségi fogdákban hajták végre. Az ezekre vonatkozó szabályok itt érhetők el

Fontos linkek:

Dr. Bátki Pál büntetőjogi blogja

Fővárosi BV Intézet 

Letartóztatás az új büntetőeljárási törvényben

Óvadék letételének lehetősége

Kérdése van?

Keressen bátran.