Európai elfogatóparancs és védőügyvédi munka

Mivel ügyvédi munkámat megelőzően az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban európai többek közt elfogatóparancsok intézésével foglalkoztam, fontosnak tartom, hogy egy pár mondattal érintsem ezt a területet, amely gyakran még a büntetőjoggal egyébként aktívan foglalkozó ügyvédek számára sem ismert a részletekben.

Európai elfogatóparancs és kiadatás

Az európai elfogatóparanccsal kapcsolatos legfontosabb tudnivaló hogy az az EU-s tagállamok között a hagyományos kiadatási eljárás helyére lép. Az adott tagállam az európai elfogatóparancsot kiadhatja büntetőeljárás lefolytatása, illetve szabadságvesztés-büntetés végrehajtása érdekében is.

Az európai elfogatóparancs alapjául szolgálhat legalább négy havi szabadságvesztésre vagy szabadságelvonásra vonatkozó jogerős ítélet, illetve folyamatban lévő büntetőeljárás esetén olyan olyan bűncselekmény, amely esetében a várható szabadságvesztési büntetés felső határa meghaladja az egy évet. Ebbe tehát nagyon sok bűncselekmény beletartozik

Az európai elfogatóparancs legfőbb jellemzője hogy katalogizált bűncselekmény fajták esetén nem vizsgálandó a kettős büntethetőség (azaz hogy mindkét államban bűncselekménynek számít -e az adott cselekmény (pl: terrorizmus, emberkereskedelem, korrupció, bűnszervezetben való részvétel, pénzhamisítás, emberölés, rasszizmus és idegengyűlölet, erőszakos közösülés, lopott gépjárművek kereskedelme, csalás)

Kötelező ügyvédi részvétel az európai elfogatóparancs során

Az európai elfogatóparancs végrehajtása során védőügyvéd és szükség esetén tolmács részvétele kötelező.

A körözött személy elfogását követően 60 napon belül kell dönteni a  az európai elfogatóparancs végrehajtásáról.

Amennyiben a körözött személy (terhelt) beleegyezik az átadásba, úgy az európai elfogatóparancs esetén történő átadás tíz napon belül meg kell hogy történjen, az Interpol közreműködésével.