Kiadatás megtagadása Lengyelországba – az ír eset és magyar tanulságai

Kiadatás megtagadása

Az európai elfogatóparancs teljesítésének megtagadásával kapcsolatban ritkán esik szó arról, hogy az átadás bizony emberi jogi, vagy helyesebben jogállamiság kérdését érintő alapon is megtagadható. Erről azért esik ritkán szó, mivel már szinte közhelyszámba megy, hogy az EU jog alapvető jellemzője a kölcsönös bizalom.

Ebből a kölcsönös bizalomból fakad többek között az EU tagállamok határozatainak kölcsönös elismerése. De ebbe a kölcsönös bizalom körébe tartozik az is, hogy az európai elfogatóparancs sokkal szélesebb esetkörben teljesíthető, mint az Európán kívüli, ún. harmadik országokba történő kiadatás. És természtesen a kiadatás (átadás) megtagadásának is szűkebb a lehetősége.

Rendhagyó határozat

A fentiek fényében meglepő egy 2018-ban történt eset..

Az Ír Legfelsőbb Bíróság ebben az esetben egy európai elfogatóparancs kapcsán adott hangot lengyel jogállamisággal szembeni kételyeinek.

2018. június 1-jén az Európai Unió Bírósága előtt meghallgatásra került sor egy ír jogesettel kapcsolatban, melynek lényege a következő volt: az Ír Legfelsőbb Bíróság bírája megtagadta egy lengyel állampolgár letartóztatott kiadatását arra hivatkozva, hogy az elmúlt 2 évben Lengyelországban annyi és olyan mértékű jogalkotási módosítást hajtottak végre, mely a LB véleménye szerint a lengyel jogállamiság szisztematikus csorbulását eredményezte és a kiadatás veszélyeztetné az egész uniós letartóztatási parancs rendszerét.

Kiadatás megtagadása akár Magyarországra?

A fenti eset akár érzékenyesn befolyásolhatja a Magyaroszág által kiadott európai elfogatóparancsok teljesítését, hiszen ismeretes, hogy sok EU szerv, és több tagállam részéről súlyos kritikák fogalmazódnak meg a magyar jogállamisággal kapcsolatban.


Megjegyzés: Európai viszonylatban a kiadatást átadásnak hívjuk, a fenti cikkben az egyszerűség és közérthetőség kedvéért használom a kiadatás kifejezést.


Frissítés: 2020 május 7.: eddig nem történt olyan eset, hogy Magyarország teintetében megtagadsára került volna európai elfogatóprancs a fenti indokkal


Kiadatással kapcsolatos cikkeim itt olvashatóak

A fenti esettel kapcsolatos angol nyelvű újságcikk itt

Kérdése van?

Keressen bátran.