Rendőrségi idézés

Dr. Bátki Pál attorney
Dr. Bátki Pál ügyvéd

Mit jelent a rendőrségi idézés?

A rendőrségi idézés egy olyan irat vagy szóbeli aktus, amellyel a nyomozó hatóság, rendőrség, azt rendeli el, hogy az azon szereplő időpontban a tanú vagy a gyanúsított jelenjen meg.

Mit jelent az értesítés, miben különbözik a rendőrségi idézéstől?

Az idézésnek a megidézett tanú vagy gyanúsított köteles eleget tenni. Ezzel szemben az értesítés azt jelenti, hogy az értesített jogosult, de nem köteles megjelenni egy büntetőeljárási cselekményen. Például a sértett jogosult az egész bírósági eljárás során jelen lenni a tárgyalásokon, de csak akkor köteles megjelenni, ha tanúként meg kívánják hallgatni. Vagy például a gyanúsított védője (ügyvédje) jelen lehet a gyanúsított kihallgatásán, ezért őt köteles a rendőrség értesíteni. De nem köteles megjelenni, azaz a távolmaradása nem akadálya a kihallgatás lefolytatásának.

Érvényes-e a rendőrségi idézés, ha csak telefonáltak?

Igen a büntetőeljárási törvény szerint az idézés és az értesítés postai úton, illetve telefonon is érvényes.

Honnan tudom meg, hogy tanúként vagy gyanúsítottként idézett a rendőrség?

Ennek az idézésből ki kell derülnie. Ennek az idézésből ki kell tűnnie. Az, hogy lehet –e a tanúból gyanúsított ebből a cikkből kiderül.

Megmondja a rendőr, hogy milyen ügyben idéztek be?

Ha valakit gyanúsítottként idéznek be a rendőrségre telefonon többnyire nem kap előre információt hogy milyen bűncselekménnyel fogják meggyanúsítani.

Mi történik, ha nem megyek el a rendőrségi idézésre?

Ha valami miatt nem tud megjelenni az idézésre, akkor azt a lehető legkorábbi időpontban be kell jelenteni az idéző hatóságnak (rendőrségnek). Ennek elmulasztása rendbírsággal vagy elővezetéssel is járhat, illetve még körözés is elrendelhető. A gyanúsított ellen és körözés és elfogatóparancs is kibocsátható.

Rendőrségi idézés és igazolási kérelem

Azt a bejelentést, hogy valaki önhibáján kívül nem tud megjelenni az adott időpontban a rendőrségen igazolási kérelemnek hívják, és csatolni kell hozzá a meg nem jelenés (mulasztás) okát jelentő iratot. Betegség esetén az igazolási kérelem alapjául orvosi igazolás szolgálhat, egy előre megszervezett külföldi utazás esetén például repülőjegy, vagy a szállás lefoglalása szolgálhat az igazolási kérelem alapjául.

A rendőrségi idézésre történő megjelenési kötelezettség megsértésének szankciói

  • Rendbírság az egy pénzösszeg, amelyet meg kell fizetni. Meg nem fizetése esetén elzárásra kell átváltoztatni.
  • Az elővezetés azt jelenti, hogy a rendőrség elmegy valakiért a lakásra, általában kora reggel és a rendőrségre.
  • A körözés elrendelésére általában akkor kerül sor, ha a tanú, vagy a gyanúsított nem található a lakásaként bejelentett címen. Ez még nem elfogatóparancs. Ilyenkor az érintett neve bekerül egy országos nyilvántartásba, amelyet minden rendőr lát és igazoltatáskor figyelmeztetik a megjelenési kötelezettségére.
  • Az elfogatóparancs ennél súlyosabb intézkedés, és csak gyanúsítottal szemben rendelhető el. Ekkor az igazoltató rendőr nem engedheti el a körözött személyt, hanem be kell kísérnie 72 órán belül a bíróságra, vagy azon hatósághoz, aki vele szemben ezt az elfogatóparancsot kiadta.

Ha gyanúsítottként idéztek

Ez a témakör már túllép a rendőrségi idézés megjelenési kötelezettség jogkövetkezményeinek ismertetésénél. Mindenképp javaslom, hogy olvassa el a gyanúsítotti kihallgatásról és a gyanúsított jogairól szóló bejegyzésemet.


Más büntetőjogi cikkeim

Körözési nyilvántartás a police.hu -n

Kérdése van?

Keressen bátran.