Tárgyalás mellőzésével hozott határozat a büntetőjogban

A büntetőjogban, büntetőügyekben egyre erősebb követelmény, hogy az ügydöntő határozatok minél gyorsabban megszülessenek, és jogerőre emelkedjenek. A büntetőjog dogmatikájában ezt a büntetés „időszerőségének” nevezik.

Természetesen ha valakit  felmentenek, akkor is fontos, hogy erre minél hamarabb kerüljön sor.

A büntető-eljárásjogban a tárgyalás mellőzése egy olyan intézmény, amellyel bizonyos ügyeket gyorsan le lehet zárni, és nem kell feleslegesen igénybe venni sem a bíróság, sem az ügyvédek vagy ügyészek, sem az ügyfelek idejét.

Ha a vádlott vagy ügyvédje kéri, tárgyalást kell tartani

Természetes, hogy a tárgyalás garanciájától mindenkit csak beleegyezésével lehet megfosztani, így amennyiben a vádlott vagy ügyvédje kéri, úgy az ügyben tárgyalást kell tartani.

Tárgyalás mellőzésének esetkörei

Tárgyalás mellőzésével akkor lehet határozatot hozni, ha a tényállás egyszerű, a vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését, és azokkal a büntetésekkel is elérhető a büntetés célja, amelyek ilyen ügyekben kiszabhatók. Két évet meghaladó szabadságvesztés-büntetés például nem szabható ki tárgyalás mellőzésével.

Jogorvoslat

Tárgyalás mellőzése esetén a bíróság a vádról nem ítéletben, hanem végzéssel határoz. A végzés ellen nincs helye fellebbezésnek, hanem tárgyalás tartását lehet kérni. Ez esetben az ügy az általános szabályok szerint folyik tovább.

Kérdése van?

Keressen bátran.