Külföldi sértett, külföldi elkövető. Mi történik a holttesttel és hazaszállításra kerül-e az elkövető?

A nemzetközi büntetőjogi eset

2020. februárjában egy angol-amerikai állampolgár gyanúsított egy francia állampolgár sértett sérelmére emberölést követett el Budapest V. kerületében.

A HírTV Riasztás műsora arra keresett választ, hogy hazaszállításra kerül-e a külföldi állampolgára holtteste azt követően, hogy emberölés áldozata lett, illetve, hogy elítélését követően a külföldi elkövető Magyarországon vagy külföldön tölti-e le szabadságvesztés-büntetését.

A sértett holtteste természetesen kegyeleti okokból hazaszállításra kerül azt követően, hogy a magyar bűnüldöző hatóságok minden olyan nyomot bizonyítékot rögzítettek, amik büntetőeljárás szempontjából relevánsak lehetnek.

Elítélt hazaszállítása

Az elkövető – esetlegesen elítélt – hazaszállítására a büntetőeljárás jogerős lezárását követően kerülhet sor, kérelmére. Ez azonban nem automatikus, erre akkor kerülhet sor, ha a két érintett állam igazságügy- miniszterei ebben megállapodnak. Ez általában mindkét állam érdeke. Fontos tudni azonban, hogy ha az elítélt hazaszállításra kerül (szakkifejezéssel: a büntetés-végrehajtás átadásra kerül), akkor a végrehajtásra innentől a helyi jogszabályok vonatkoznak. Tehát az esetleges feltélteles szabadságra kerülésre is a fogadó állam jogszabályai vonatkoznak.

Elítélt hazaszállításának buktatója

A gyakorlatban sokszor buktatója az átszállításnak az, ha a fogadó állam erre vonatkozó szabályai sokkal kedvezőbbek. Ilyen esetben a magyar igazságügy-miniszter gyakran megtagadja a büntetés-végrehajtás átadását.

Büntetőjogi témájú cikkek

Kérdése van?

Keressen bátran.