Fegyház, börtön, fogház – büntetés-végrehajtási fokozatok

A szabadságvesztés végrehajtásának is több fokozata van. A bíróság a szabadságvesztést kiszabó ítéletekor meghatározza, hogy milyen fokozatban kell azt letölteni.

A végrehajtási fokozatok egyrészt abban különböznek, hogy mikor bocsátható az elítélt feltételesen szabadlábra. Fegyház esetében a büntetés négyötödének, börtön esetében a büntetés háromnegyedének, fogház esetén a büntetés kétharmadának letöltését követően lehet feltételesen elhagyni a BV intézetet.

A feltételes szabadlábra bocsátásról minden esetben BV bíró dönt.

A büntetés-végrehajtási fokozatok különböznek a végrehajtás és az ellenőrzés szigora, valamint az elítélt mindennapi élete tekintetében is. Ilyen különbségek például, hogy az elítélt a BV épületén belül mennyire mozoghat szabadon, részt vehet-e külső munkákban, illetve hogy engedélyezhető-e rövid tartamú eltávozása a BV intézetből.

A Btk. meghatározza, hogy milyen esetekben milyen fokozatban történő végrehajtást kell a bírónak elrendelnie. Ebben a döntésben szerepet kap, hogy milyen tartamú szabadságvesztést szab ki a bíróság, de az is, hogy az elítélt visszaeső-e, vagy esetleg bűnszervezetben követte el a bűncselekményt, illetve hogy a bűncselekmény bűntett vagy vétség kategóriába esik-e.

Kérdése van?

Keressen bátran.