Készpénzre vonatkozó szabályok az EU-ban, határátlépés esetén

Gyakran merül fel ügyfeleim részéről a kérdés, hogy a hatályos jogszabályok szerint mennyi készpénzzel lehet utazni, illetve átlépni országhatárokat.

Ez egy olyan téma ami Schengeni határok megnyitása után egyre több embert érint, és a vonatkozó szabályok megszegésének magas a kockázata. Érdemes tehát tisztában lenni az alapvető szabályokkal.

EU határain belül

Az EU-n belüli mozgásra vonatkozóan alapvetően nincs olyan jogszabály, ami korlátozná a magunknál tartható készpénz mennyiségét. Az Európai Unió egyik alapszabadsága ugyanis a tőke szabad áramlása. EU-n belül tehát ehhez külön kiviteli, illetve behozatali engedély nem szükséges. Ugyanakkor nagyobb mennyiségű készpénz esetén az egyes országok, tagállomok hozhatnak olyan belső jogi korlátozó rendelkezéseket, amiben például bejelentéshez köthetik bizonyos mennyiség feletti készpénz behozatalát.

EU határainak átlépése esetén

Mások a szabályok az Európai Unióba belépő, vagy az EU-t elhagyó utazókra nézve, akiknek a vonatkozó EK rendelet értelmében nyilatkozatot kell tenniük ha EUR 10 000  -t elérő mennyiségű készpénzt tartanak maguknál.

Ennek a szabálynak a megszegése a pénz bizonyos hányadának elkobzását vonja maga után, tehát érdemes rá odafigyelni.

Kérdése van?

Keressen bátran.