Interpol körözés

 

Dr. Bátki Pál ügyvéd
Dr. Bátki Pál ügyvéd

interpol körözésAz ügyvédi irodám egyik legspeciálisabb területe a nemzetközi büntetőjog területe. Az évek során jelentős szakmai tapasztalat gyűlt össze INTERPOL körözésekkel, Vörös Jelzésekkel (Red Notice), nemzetközi elfogatóparancsokkal és kiadatással kapcsolatban.

Vörös Jelzés (Red Notice)

INTERPOL Vörös Jelzés akkor kerül kibocsátásra, ha az egyik INTERPOL-egyezményben része tagállami hatóság rendőri szerve egy ismeretlen helyen tartózkodó gyanúsított, vagy gyanúsítható személy tartózkodási helyét kutatja. Ennek természetesen alapja lehet egy bíróság által kibocsátott nemzetközi elfogatóparancs.

Az INTERPOL Vörös Jelzése egy olyan irányú figyelmeztetés, hogy a keresett személyt ideiglenesen őrizetbe kell venni és jelezni a körözést kibocsátó ország nemzetközi rendőri egységének (Magyarországon az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ) az elfogást.

Miért és hogyan kerül kibocsátásra egy INTERPOL Körözés?

Az INTERPOL körözés, a Vörös Jelzés annak érdekében kerül kibocsátásra, hogy a kibocsátó ország kiadatási kérelmet terjesszen elő a gyanúsított, vagy elítélt átszállítására.

A Vörös Jelzések közzétételre kerülhetnek az INTERPOL weboldalán. Itt azonban nem mindegyik Vörös Jelzés szerepel. Hasonló a helyzet, mint a magyarországi körözések esetében. A police.hu-n is csak a közérdekből nyilvános körözéseket tartalmazza.

Az INTERPOL körözés alapján a keresett személyt őrizetbe veszik, függetlenül attól, hogy a kereső ország és az őrizetbe vevő ország között van-e kiadatási egyezmény. Ez az őrizetbe vétel és esetleges kiadatási letartóztatást (vagy „házi őrizetet”) követő kiadatási eljárásban kerül majd értékelésre.

Mi történik ha egy ország hatóságai megtagadják a kiadatást?

Ha egy ország megtagadja a keresett személy kiadatását, attól még a körözés aktív marad, az INTERPOL Vörös Jelzés továbbra is él. Ha keresett személy másik országba megy, ott ismét őrizetbe veszik és elölről kezdődik az eljárás.

Lehet-e jogorvoslattal élni egy INTERPOL körözéssel szemben?

Az INTERPOL Alapokmánya („Alkotmánya”) szerint tilos az INTERPOL csatornáját használni az alábbi esetekben:

  • politikai motivációjú büntetőeljárás
  • polgári jogi jellegű viták
  • vallási vagy faji üldöztetés
  • katonai büntetőeljárások

Ezekben az esetekben lehetséges a Vörös Jelzés töröltetése. Ez azonban egy különleges eljárás, és különleges ügyvédi szakértelmet igényel. Fontos tudni, hogy az körözés töröltetésére irányuló eljárás nem csak bonyolult, de rendkívül időigényes is, ugyanis az INTERPOL erre feljogosított bizottsága (Commission for the Control of INTERPOL’s Files /CCF/ évente csak párszor ülésezik.

Az „oki terápia” jelentősége egy nemzetközi körözés (vagy elfogatóparancs) esetén

Ajánlott ezért INTERPOL Vörös Jelzését kiadó ország hatóságaival is felvenni a kapcsolatot, és az adott állam saját (belső) büntetőeljárási szabályai ezen a szinten szüntetni meg a körözés okát.


Az európai elfogatóparanccsal kapcsolatos cikkem

Büntetőjogi cikkeim

Az Ügyvédek Lapjában megjelent cikkem a kiadatással kapcsolatban

Kérdése van?

Keressen bátran.