Házi őrizet: a nyomkövető karperec

Nyomkövető karperec

Magyarországon 2013 májusában került bevezetésre a nyomkövető karperec az előzetes letartóztatás kiváltására szolgáló enyhébb kényszerintézkedés, a házi őrizet végrehajtásának ellenőrzésére.

A hírekben az olvasható, hogy jelenleg (2013 októberében) 42 ilyen karperec van használatban.

A jelenlegi szabályok szerint a nyomkövető karperec feltételéhez a terhelt hozzájárulása szükséges. Nyilván egyébként érdemes megadni az erre vonatkozó hozzájárulást, hiszen ezzel egyrészt alá tudja támasztani a hatóságokkal történő együttműködési hajlandóságát, másrészt nagyobb esély mutatkozik majd az előzetes letartóztatásnál sokkal kedvezőbb házi őrizet elrendelésére.

A jelenlegi szabályok szerint egy esetben nincs szükség a terhelt hozzájárulására a nyomkövető karperec feltételéhez. Ez pedig az az eset, ha a házi őrizetet a bíróság azért rendelte el, mert letelt az előzetes letartóztatás törvényben meghatározott maximális időtartama.

A házi őrizet szabályainak betartása

A házi őrizet szabályainak betartását egyébként a rendőrség biztosítja, napi járőrözéssel, alkalomszerű ellenőrzésekkel, vagy akár állandó megfigyeléssel.

A házi őrizet szabályainak megszegése egyébként általában újabb büntetőeljárást eredményezhet, mivel a Btk.  283. § -be ütköző fogolyszökés vétségét követi el az aki a házi őrizet tartama alatt a kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet végleg elhagyja, abból a célból, hogy az ellene folytatott büntetőeljárás alól kivonja ki magát.

Kérdése van?

Keressen bátran.