Próbaidő alatt elkövetett bűncselekményért felfüggesztett szabadságvesztés?

A 2014-ben hatályba lépett „új” Btk. változást hozott a fenti kérdésben. Korábban egyértelmű volt a szabály, hogy próbaidő alatt elkövetett bűncselekményért kiszabott szabadságvesztés-büntetés végrehajtásának felfüggesztése kizárt. Azaz „felfüggesztett” szabadságvesztést kiszabni nem lehet, az jogszabálysértő, az esetleges szabadságvesztés-büntetés mindképp letöltendő.

Azonban az új Btk. már úgy rendelkezik, hogy ha a bűnügyi nyilvántartásból már törlésre került a felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásának ténye, azaz bekövetkezett a „teljes mentesülés”, akkor ezt követően már semmilyen hátrányos jogkövetkezmény nem állapítható az elítélés miatt.

Ez (a jelenleg csak alakuló bírói gyakorlat szerint) azzal a következménnyel jár, hogy ismételten kiszabható végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés.

Fontos hangsúlyozni, hogy ennek feltétele, hogy a korábbi elítélést a bűnügyi nyilvántartás ne tartalmazza. Ez nem csupán azt jelenti, hogy az elítélt személy büntetlen előéletűnek minősüljön, azaz kaphasson erkölcsi bizonyítványt. A teljes mentesüléshez ugyanis a bűnügyi nyilvántartásról szóló törvény szerint további időnek kell eltelnie.

 

Kérdése van?

Keressen bátran.