Egy elhivatott védőügyvéd – Jogi Fórum interjú 2023

Egy elhivatott védő – Beszélgetés Bátki Pál ügyvéd büntetőjogásszal a védőügyvédség fontos és aktuális kérdéseiről. Ezzel a címmel jelent meg velem egy interjú Magyarország legnívósabb jogi magazinjában, a Jogi Fórumban.

Miért a büntetőjogot választottam?

Az interjúban elolvashatja, hogy miért lettem ügyvéd és miért a büntetőjogot választottam, milyen büntetőjogász professzorok voltak a legnagyobb hatással rám. Az is szóba kerül, hogy milyen ügyvédektől tanultam a mesterséget.

Miért nem hatékony a kirendelt védői rendszer?

Ezen kívül szó esik a jelen büntetőeljárásjog talán legnagyobb hiányosságáról, a hatékony kirendelt védői rendszerről. A kirendelt védői rendszer ugyanis nagy átalakuláson ment át az új Büntetőeljárási törvény hatályba lépésekor, de a kirendelt védői díjak lényegében lehetetlenné teszik a hatékony büntetőjogi védelem ellátását.

És még több kérdés az ügyvédi munkáról a büntetőeljárás során:

Azt gondolom, hogy érdemes elolvasni a cikket, mert az alábbi kérdésekre keressük és adjuk meg a választ:

Miért fontos az állam büntetőhatalmával szemben a védelem? És miért van szükség kirendelt védői rendszerre?

Mi a különbség a kirendelt védői és a meghatalmazott védői minőség között? 

Az új – immáron 5 éve hatályban lévő – büntetőeljárásról szóló törvény jelentősen átalakította a kirendelt védői rendszert. Miért volt fontos változtatni a korábbi szabályozáson és sikerült-e orvosolni a hibákat és hiátusokat?

Milyen díjazás illet meg egy kirendelt védőt, mennyiben tér el esetében az anyagi ellentételezés a piaci áraktól? Érinthetik-e a különbözőségek a védői munka minőségét, hatékonyságát?

Miként alakul az ügyvédi munkadíj meghatalmazott védőként?

A laikusok többségének gyakran morális aggályai vannak a védőügyvéd tevékenységével kapcsolatban, mivel – ahogy mondják – “bűnözőket véd”. Ön hogyan közelítené meg ezt a kérdést?

Mi jelenti a sikert egy védőügyvéd számára? 

Az interjú a linkre kattintva itt olvasható

Kérdése van?

Keressen bátran.