Ügyvédi nyilatkozat a TV2-nek a tettenérésről

Tettenérés

Jogszerű-e lefogni a támadót?

A Tények arról kérdezett, hogy egy mentős elleni támadás során jogszerű -e , hogy a mentős kollegák lefogják a támadót és értesítik a rendőrséget.

Igen, mivel a tetten ért személyt bárki elfoghatja és a rendőröknek átadhatja. Ez nem kirívó esetben nem lesz jogszerűtlen, akkor sem, ha később az bizonyosodik be, hogy nem történt bűncselekmény.

A tettenérés szabálya a büntetőeljárásban

A Be. 127. § (3) bekezdése szerint a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, köteles azonban őt a nyomozóhatóságnak haladéktalanul átadni; ha erre nincs módja, akkor a rendőrséget értesíteni.

A Kúria értelmezése szerint ez a bűnüldözésre jogosult hatóságnak nyújtott civil jogsegély. Ennek lényege, hogy az elkövetőt elfogó, visszatartó személy a hatósághoz képest helyzeti előnyben van, viszont törvényileg engedélyezett magatartása fejében sem lesz cselekménye hatósági, hanem megmarad magáncselekménynek.

Mi pontosan a tettenérés?

Tettenérés alatt az értendő , ha a cselekmény az adott személy – a tettenérő – szeme láttára, észlelése mellett történik; olyan fizikai közelségben, amikor reális lehetősége van az elkövetéshez férni, az elkövetőt elérni, az elkövető után eredni.

Mindez a „forró nyom”, az időveszteség nélküli üldözés lehetősége; és éppen ezen alapul a társadalmi elismertsége.

Egy másik ügy: lopáson tettenért személy visszatartása

Szintén nagy port kavart fel 2020 májusában megtörtént eset. Ebben az esetben egy budapesti kínai boltban ért tetten a bolt tulajdonosa egy személyt akit erőszakkal visszatartott

Ezzel kapcsolatos nyilatkozatom itt elérhető:

 

 

 


Más büntetőjogi cikkeim itt

Kérdése van?

Keressen bátran.