Kiadatás és bűnügyi jogsegély Kínával

Nem adja ki Kína Csao Fejt, aki Budapesten végzett egy norvég diáklánnyal. A férfi szerelme temetése napján adta fel magát Pekingben.

2010.09.17. 06:25

Úgy tűnik, hogy Csao Fej komolyan gondolta: hamarosan a túlvilágon találkozhat kedvesével. A férfi ugyanis szerdán, Pernille Marie Thronsen oslói temetése napján Pekingben feladta magát, vállalva ezzel a kivégzés nagyon is reális lehetőségét. A fiatalember beismerő vallomást tett.

A bírósági döntéshez tanúvallomásokra, bizonyítékokra van szükség, ezeket a magyar hatóságoknak kell a kínaiak rendelkezésére bocsátani – magyarázta dr. Bátki Pál nemzetközi jogász. – Csakhogy a kemény kínai törvénykezés, a halálbüntetés kiszabásának lehetősége miatt politikai döntésre lesz szükség, hogy Magyarország megadja a segítséget. Az is elképzelhető, hogy hazánk megtagadja az együttműködést – tette hozzá az ügyvéd.

Így tehát patthelyzet jöhet létre: a magyar rendőrség a gyanúsított, a kínai nyomozók a bizonyítékok hiányában nem tudnák normális mederben lefolytatni az eljárást.

S máris érzékelhető az egymásmelletti elbeszélés. Miközben Csiang Jü arról beszélt, hogy a kínai hatóságok szorosan együttműködnek a magyarokkal, az ORFK úgy tájékoztatott: őket még Csao Fej őrizetbe vételéről sem tájékoztatták a kínaiak. Ugyanígy nyilatkozott Ragnhild Imerslund, norvég külügyi szóvivő: a kínaiak őket sem értesítették. A Thronsen családot képviselő dr. Karoline Henriksen elmondta: Pernille hozzátartozói örülnek Fej letartóztatásának.
M. S.

Kérdése van?

Keressen bátran.