EU állampolgárok kiadatása harmadik országba

Dr. Bátki Pál attorney
Dr. Bátki Pál ügyvéd

EU állampolgárok kiadatása harmadik országba

Észt gyanúsított Lettországban – kiadhatható Oroszországnak?

Az uniós polgárok unión kívüli harmadik országba történő kiadatása terén nagy változást hozzott az Európai Unió Bíróságának egyik 2016-os ítélete.

A tényállás alapja egy észt állampolgár Lettországból Oroszországnak történő kiadatása volt. Az észt állampolgár arra hivatkozott, hogy lett állampolgár nem lenne kiadható Oroszországnak. Neki pedig Lettország ugyanolyan szintű védelmet kellene adnia mint saját állampolgárainak.

Az ügy a luxemburgi bíróság elé került, ahol az alábbi döntés született:

Valamely tagállam nem köteles minden, a területére beutazott uniós polgár részére ugyanazt a védelmet nyújtani a kiadatás ellen, mint amelyet a saját állampolgárainak nyújt.

Mindazonáltal, a kiadatás előtt az érintett tagállamnak előnyben kell részesítenie a származási tagállammal való információcserét, és lehetővé kell tennie ez utóbbi tagállam számára, hogy kérelmezze a személynek büntetőeljárás lefolytatása céljából történő átadását.

Tehát a kiadni kért személy állampolgársága szerinti tagállam hatóságai lehetőséget kapjanak európai elfogatóparancs kibocsátására büntetőeljárás lefolytatása céljából, feltéve, hogy nemzeti joguk szerint hatáskörrel rendelkeznek a büntetőeljárás lefolytatására e személlyel szemben a területükön kívül elkövetett cselekmények vonatkozásában. A megkeresett tagállam azáltal, hogy ily módon együttműködik az érintett állampolgársága szerinti tagállammal, és hogy ezt az elfogatóparancsot előnyben részesíti a kiadatási kérelemmel szemben, a szabad mozgáshoz való jog gyakorlását kevésbé korlátozó módon jár el, megakadályozva egyidejűleg – amennyire lehetséges –, hogy a bűncselekmény büntetlenül maradjon.


Más nemzetközi jogi kiadatási cikkeim itt

Más büntetőjogi cikkeim itt

A témáról az EU Bíróságának honlapján is olvashat.

Kérdése van?

Keressen bátran.