Családegyesítés külföldi házastárssal

Családegyesítés külföldi házastárssal

Családegyesítésnek nevezi az idegenrendészeti (migrációs) jog azt, ha magyar állampolgár külföldön köt házasságot, és ennek alapján kérelmezik a harmadik országbeli házastárs magyarországi tartózkodási kártyájának kiadását.

Mivel a családegyesítés sem tartozik a legegyszerűbb idegenrendészeti eljárások közé, így gyakran előfordul, hogy a felek ügyvédi képviselettel járnak el.

Házasság hazai anyakönyvezése a családegyesítés során

A családegyesítési eljárás során elsősorban a házasság hazai anyakönyvezését kell kérelmezni, ami, mint anyakönyvi eljárás, nem a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, hanem a Fővárosi Kormányhivatal hatáskörébe tartozik

A családegyesítési ügy intézéséhez az ügyvédi meghatalmazáson túl csatolni kell számos okiratot, és okirat másolatot, amit egyrészt hitelesíteni kell, másrészt hiteles fordítást kell készíttetni. Emellett magában a kérelemben nyilatkozni kell a házasfelek névviseléséről, valamint a születendő gyermek névviseléséről.

Családegyesítés: Schengeni „C” vízum kell hozzá

Magyar állampolgár harmadik országbeli családtagja számára ingyenesen és (elvileg) azonnal vagy rövid időn belül ki kell adnia az ottani konzulátusnak. Ezt a leggyakrabban már megelőzi egy személyes meghallgatás az névházasság kizárása céljából

Tartózkodási kártya

A speciális C vízum kiadását követően immár Magyarországon kell benyújtani magyar állampolgár harmadik országbeli családtagja számára ötéves tartózkodási kártya iránti kérelmet. Ezen eljárásban sem ritka a személyes meghallgatás, mely jellemezően külön – külön történik speciális kérdéssor feltételével. A családegyesítési ügyben tehát többször vizsgálják a névházasság gyanúját.

A névházasság a hivatal számára megnyugtatóan kizárható a családegyesítés során, ha a személyes meghallgatást követően arra jut, hogy a felek kellően ismerik egymást és egymás családját, éltek együtt, ami akár bizonyítékokkal (pl. közös fotókkal) is dokumentálható.

A családegyesítési eljárás során igazolni kell, hogy elegendő forrás áll rendelkezésre, hogy a házastárs tartózkodása ne jelentsen indokolatlan terhet Magyarország szociális ellátórendszerére valamint hogy megoldott az egészségbiztosítási ellátása.


Dr. Bátki Hanna idegenrendészeti ügyvéd honlapja

A bevándorlási ügyekkel foglalkozó oldal linkje itt található

Kérdése van?

Keressen bátran.