Tartózkodási engedély meghívólevél alapján

A meghívólevél jelentése

A meghívólevél a bevándorlási (migrációs) jogban olyan okiratot jelent, ami alapján a külföldi (harmadik országbeli állampolgár látogatás céljából Magyarországon tartózkodási engedélyt kap legfeljebb 365 napra.

A meghívólevél lényege a hatósági hozzájárulás, így tulajdonképpen nevével ellentétben nem egy egyszerű meghívásról van szó, sokkal inkább egy hatósági engedélyről, aminek az alapját képezi csak a meghívás. Ezt nevezik záradékolásnak.

Milyen kötelezettségről szól a meghívólevél

A meghívólevélben a meghívó kötelezettséget vállal arra, hogy a meghívott harmadik országbeli állampolgár részére szállást és ellátást biztosít, valamint fedezi a kiutazásának költségeit.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) akkor adja meg hatósági hozzájárulását, ha a meghívó megfelelő módon igazolja, hogy képes a fenti kötelezettségek teljesítésére.

A meghívó ezt különféleképpen tudja igazolni, szállásra vonatkozó adatokkal, anyagi fedezet igazolásával, illetve más módon (repülőjegy felmutatása, baleset-biztosítás igazolása)

Az eljárás

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal eljárása illetékköteles, határideje pedig fő szabály szerint 21 nap.

Kérjen konzultációt meghívólevéllel és tartózkodási engedéllyel kapcsolatos ügyben! Dr. Bátki Hanna ügyvéd: +36302211579 


Dr. Bátki Hanna ügyvéd cikke a tartózkodási engedélyről 

Kérdése van?

Keressen bátran.