Rendőri kényszerítő eszközök

Dr. Bátki Pál attorney
Dr. Bátki Pál ügyvéd

Rendőri kényszerítő eszközök

A rendőri kényszerítő eszközök jogszerűségének kérdésével keresett meg a TV2 Tények c. műsora egy megtörtént esettel kapcsolatban.

Ahogy a fenti videóból kiderül egy biciklis áthajtott a piros lámpán. Ezért a rendőrök megállásra szólították fel, de ennek nem tett eleget. A személyazonosságát nem lehetett megállapítani, mivel hamis adatokat diktált be.

A Budapesti Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint a nő ezt követően megrúgta a rendőröket. A rendőrök erre a nő hangos ellenállása mellett hátracsavarták a kezét és megbilincselték.

Amennyiben igaz az, hogy a rendőri intézkedésnek alávetett nő a rendőröket megtámadta, úgy a rendőri kényszer, erőszak jogszerűnek minősül. A rendőri önvédelmen kívül is jogszerű lehet a kényszerítő eszköz alkalmazása az alábbiak szerint

A rendőri kényszerítő eszközök jogalapja

A rendőr jogsértés esetén mást felszólíthat arra, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. Ha az érintett a felszólításnak nem tesz eleget vagy ellenszegül, a rendőr, az kényszerítő eszközöket alkalmazhat.

A rendőri felszólítás

Fontos, hogy a rendőri kényszerítést felszólítás kell, hogy megelőzze, kivéve ha az eset a körülményei eleve nem teszik lehetővé a felszólítást.

Meddig terjedhet időben a rendőri kényszer?

A rendőri kényszerítő eszközt bosszú, megtorlás céljára nem szabad alkalmazni. A kényszerítő eszköz alkalmazása nem büntetés, Ezért további alkalmazásának nincs helye, ha az ellenállás megtört, s ily módon az intézkedés eredményessége a továbbiakban e nélkül is biztosítható.

A rendőri kényszerítő eszközök fokozatossága

A rendőri kényszerítő eszközök az többek közt az alábbiak:

  • Testi kényszer
  • Bilincs
  • Vegyi eszköz
  • elektromos sokkoló
  • rendőrbot
  • kardlap
  • szolgálati kutya

Ez a sorrendje egyben fokozatosságot is jelent. Súlyosabb kényszerítő eszköz csak akkor alkalmazható, ha az enyhébb kényszerítő eszköz alkalmazása nem vezetett eredményre, vagy sikere eleve kilátástalan.

Mit tehet jogszerűtlen rendőri kényszerítő intézkedéssel kapcsolatban?

A kényszerítő eszközzel szemben, mint általában minden rendőri intézkedéssel kapcsolatban 30 napon belül panasszal lehet élni az adott rendőri szerv vezetőjénél. Ennek elutasítása esetén bírósághoz lehet fordulni.

A rendőri kényszerítő eszközök alkalmazásával panasszal lehet fordulni tovább az alapvető jogok biztosához is.

Feljelentés az ügyészségen

Ha a rendőri kényszerintézkedés rendkívül súlyos jogsértést valósít meg, akkor az eset minősülhet bűncselekménynek is. Ilyen bűncselekmény a bántalmazás hivatalos eljárás során, vagy a kényszervallatás, vagy a jogellenes fogvatartás. Ennek gyanúja esetén feljelentést kell tenni az ügyészségen.


Büntetjogi írásaimat itt olvashatja

A rendőrségről szóló törvény itt olvasható

 

Kérdése van?

Keressen bátran.