A bevándorlási és idegenrendészeti jog egy összetett jogterület, mivel maga a migráció is egy komplex jelenség. A bevándorlási jog személyi hatálya lefedi a befektetőket, a a családegyesítőket, az idénymunkásokat, a multinacionális cégek munkavállalóit, a menekülteket és az illegális migránsokat is.

A migrációs jog szabályozza azt a hosszú eljárást ami a vízumkérelemtől a tartózkodási engedélyen és a letelepedési engedélyen át egész a honosításig, a magyar állampolgárság megszerzéséig tart.

A migrációs (idegenrendészeti) jogban testesül meg a magyar kormány bevándorlási stratégiája, azonban tény, hogy EU-s jogi aktusok, és nemzetközi egyezmények minimum-standardjai is kötik a magyar jogalkotó és a kormány kezét.

A migrációs jog ennél fogva egy állandóan változó jogterület, aminek reagálnia kell a bevándorlási nyomásra és a társadalom igényeire is.

Egy idegenrendészettel és migrációs joggal foglalkozó ügyvédnek nem csak szűk értelemben vett migrációs jogot kell ismernie, hanem otthonosan kell mozogni a munkajog, az ingatlanjog és migrációval kapcsolatos más területeken (pl. társadalombiztosítás).

Tervezem, hogy a jövőben több bejegyzést is közzéteszek a migráció jogi vonatkozásairól. Ha érdekli a téma, akkor látogasson vissza honlapomra, vagy kövessen a facebookon: https://www.facebook.com/batki.pal.ugyved