A társasházi törvény változásai – jelzálog bejegyzés

A társasházak anyagi működését gyakran lehetetleníti el nemfizető tulajdonostársak közös költség hátraléka. A közös képviselők kötelessége, hogy a hátralékos tulajdonostársaktól hátralékukat behajtsa, illetve hogy biztosítsa ennek későbbi behajthatóságát.

A közös költség biztosításának fontos jogintézménye a társasházak javára bejegyezhető jelzálog, amelynek alkalmazhatósága az ügyvédi gyakorlatban sokszor megoldhatatlan volt. Az ingatlan-nyilvántartási törvény ugyanis előírta, hogy a társasház jelzálog iránti kérelmének tartalmaznia kell az adós tulajdonostárs személyi azonosítóját. Ez az adat azonban jellemzően nem állt a társasház rendelkezésére, és emiatt a kérelmet a törvény szerint elutasította a földhivatal.

A társasházi törvény 2010 év végi változása azonban bevezette azt az ügyvédek és közös képviselők számára kedvező módosítást, mely szerint ja személyi azonosító a földhivatal részéről hivatalból pótolható.

Fontos változás emellett, hogy ezentúl a korábbi hat hónapnak megfelelő hátralék helyett már a három hónapnak megfelelő hátralék esetén lehetővé teszi a törvény  az adós ingatlanára történő jelzálogjog bejegyzést.

Kérdése van?

Keressen bátran.