Régi frontpage

Ügyvédi képviselet, jogi tanácsadás, korrekten.

Segítség és jogi képviselet büntetőjogi, és más jogi területeken.

Az ügyvédi pályán nagyapámat követem, és praxisomban követni szeretném azt a minőséget, amit az emlékében élő hagyomány megkövetel. A pályát ügyvédjelöltként kezdtem, majd az Igazságügyi Minisztériumban dolgoztam európai uniós, később pedig nemzetközi büntetőjogi területen. A saját ügyvédi irodámat 2008-ban nyitottam meg.

Bár sokan sokféleképp vélekednek az ügyvédség társadalmi szerepéről, én ügyvédi munkám során azt tapasztalom, hogy a lelkiismeretesen végzett ügyvédi tevékenység az egyik legfelelősebb, és leghasznosabb társadalmi hivatás.

Ha mi, ügyvédek jól végezzük a dolgunkat, akkor emberi sorsokon tudunk javítani, ádáz konfliktusokat tudunk elsimítani, és van hogy vissza tudjuk adni emberek hitét az igazságban. Ha nem is tudunk mindig segíteni, ügyvédi felelősségünk, hogy ezt úgy képviseljük ügyfelünk előtt, hogy az jogkeresésében őt megnyugtassa, és megóvja benne a törvények tiszteletét.

Az ügyvédi praxis mellett 2006 óta oktatok jogot magyarul és angolul az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán, 2008 óta pedig a Jogi Szakvizsgabizottság cenzoraként büntetőjogból, illetve büntető-eljárásjogból vizsgáztatok.

Ügyvédi praxisom

Az ügyvédek manapság egyre inkább szakosodnak. Régen is voltak büntetős ügyvédek (kriminalisták, vagy védőügyvédek) és polgári jogász ügyvédek (civillisták).

Ma azonban az ügyvédségen belül további szakosodást láthatunk a büntetőjogász és polgári jogász ügyvédeken túl társasági jogi (céges) ügyvédek, internetjoggal foglalkozó ügyvédek, finanszírozási- vagy munkajogász, vagy akár energiajogra szakosodott ügyvédek, ügyvédi irodák is vannak.

Ez a szakosodás az ügyvédség felkészültségét, versenyképességét garantálja, tulajdonképpen ez az ügyvédi szaktudás minőségének, naprakészségének a feltétele. Ugyanakkor ügyvédi praxisom során azt tapasztalom, hogy az ügyvédi szakosodás mellett szükség van a klasszikus ügyvédi szolgáltatásra is, azaz arra, hogy az ügyvédnek biztonságos szinten otthonosan kell mozognia a jog egész területén.

Büntetőjog, védőügyvédi praxis

Én magam leginkább a büntetőjog területén vagyok a jártas., a Jogi Szakvizsga Bizottságban is büntetőjogból, büntető-eljárásjogból vizsgáztatok, és ügyeim jelentős részét büntetőjogi problémák adják. A büntetőjogász ügyvéd, másnéven védőügyvéd munkája szerencsére változatos. A büntetőjog területe lefedi a kis értékű vagyon elleni bűncselekményeket, a nagy gazdasági bűncselekmények (pl. pénzmosás, csődbűncselekmény, adócsalás) gyanúját keltő vagyonmozgások körét, ugyanúgy ahogy a szexuális vagy élet elleni cselekményeket, vagy az ittas járművezetést.

védőügyvédnek ráadásul többnyire nem túl barátságos környezetben kell, gyakran kisebbségi álláspontot képviselnie, és ellent kell állnia az előítéletek csábításának. Az ügyvédkedésbe általában, és ezen belül a büntetőjog gyakorlásába beletartozik a meggyőzés művészete, és a jogalkalmazó folyamatosan emlékeztetése az ártatlanság vélelmére, és vádat terhelő bizonyítási kötelezettségre.

A büntetőjoggal foglalkozó ügyvédek segítséget nyújtanak ügyfeleiknek a büntető-eljárás rendőrségi és ügyészi szakaszában, a bíróságon, vagy a büntetés-végrehajtás során.

Van hogy a hozzám forduló ügyfelet nem kell konkrét eljárásban képviselni, csak egy konzultáció keretében tisztázni kell olyan alapvető fogalmakat, hogy mit jelent a gyakorlatban a belföldi- vagy a nemzetközi elfogatóparancsfelfüggesztett szabadságvesztés, vagy hogy milyen mértékű lehet a pénzbírság, vagy pénzbüntetés.

Nemzetközi büntetőjog (kiadatás és európai elfogatóparancs)

Az ügyvédi praxisom egy specialitását a nemzetközi büntetőjogi ügyekben való jártasság adja.

Ez a jogterület a gyakorlatban a kiadatási eljárásokat és európai elfogatóparancsokkal kapcsolatos védelmet fedi le, de ide tartoznak a büntetés végrehajtás átadására – átvételére vonatkozó eljárások (más néven: elítélt személyek átszállítása).

Ezzel a jogterülettel az Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi Büntetőjogi Főosztályán ismerkedtem meg, de ügyvédként is számos ilyen ügyben vállalok képviseletet, és rendszeresen veszek részt szakmai képzéseken, konferenciákon.

Való igaz, hogy a hagyományos kiadatási eljárás a gyakorlatban már csak az ügyek mennyiségét tekintve is hátrébb szorul az európai elfogatóparancsok miatt, de az is észrevehető, hogy az európai jogalkotó emiatt egyre inkább figyelemmel van arra, hogy szükséges megteremteni a büntetőjogi garanciákat ezen a területen is.

nemzetközi büntetőjogi együttműködés most már nem csak az államok sajátja, hanem a különböző országokban működői védőügyvédek is tudnak egymással kommunikálni, egymást munkáját segíteni, ezt szinte nap mint nap tapasztalom munkám során.

Polgári jogi ügyvédi praxis

Az ügyvédi irodám praxisa azonban a büntetőjogon, védőügyvédi munkán kívül más jogterületekre, például a polgári jogra is kiterjed. A védőügyvédkedés mellett sok ingatlan-adásvételi szerződést készítek, cégalapításban, cégügyekben segítek, személyiségvédelmi- és sajtóperekben vagy öröklési jogi, hagyatéki ügyekben képviselem ügyvédként ügyfeleimet.

Közjegyzői irodák, cégek, magánszemélyek és társasházak megbízásából követeléseket, kintlévőségeket hajtok be, és polgári peres képviseletet is ellátok.


Időről időre frissülő szakmai cikkek a büntetőjog és nemzetközi büntetőjog témában:

A honlapon igyekszem bemutatni azokat a témákat amelyekkel foglalkozom, vagy egy konkrét ügyemmel kapcsolatos tanulságokat, szakmai véleményemet. Ezek a bejegyzések itt elérhetők. A régi cikkekből egy – egy ajánlót itt a főoldalon is megosztok:

Az RTL Fókusz című műsora a lopott gépkocsik lefoglalásának, és a lefoglalás megszüntetésének szabályairól kérdezett, valamint arról, hogy mit tehet az akinek lefoglalják a kocsiját.

Pénzmosás és jogsegély – a Hír Tv Riasztás c. műsora keresett meg

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés a büntetőjogban

Az RTL Klub Fókusz műsorának munkatársai a 2017. szeptemberében történt körhinta – baleset kapcsán kerestek meg azzal a kérdéssel, hogy egy ilyen baleset ügyében hogyan indul meg, a büntetőeljárás.


Szakmai siker: harmadfokon is felmentéssel záruló büntetőügy

Közel nyolc évig tartott az a büntetőügy, amiben a II. rendű vádlott védelmét láttam el. Az ügy egy krimibe illő gyilkossági ügy volt, aminek a részleteit az ügyvédi titoktartási kötelezettségem miatt nem fedhetem fel. Az ügy azonban a Kúria előtt zárult le, és szakmai jelentőségénél fogva megjelent a fontosabb kúriai döntéseket leközlő lapban…


Felmentő szabálysértési határozat prostitúcióval kapcsolatos ügyben

Büntetőjogi szempontból érdekes kérdéseket vetett fel egy indiai állampolgár ügye, akinek képviseletét szabálysértési eljárásban láttam el. Az ő felelősségét szexuális szolgáltatásra való felhívás tilalmának megsértése miatt indult szabálysértési eljárásban állapították meg. Az ügy tényállása szerint egy járőrszolgálatot teljesítő rendőr egy ötödik kerületi épületben tartott ellenőrzést bejelentés alapján, ahova prostituáltak jártak a kuncsaftjaikkal. Odabent intézkedés alá vontak egy nőt és egy férfit, és megállapították személyazonosságukat. A férfit azonban meghallgatni nem tudták a helyszínen, mivel angolul beszélő külföldi állampolgár volt…


Tourist cleared of charge in prostitution-case

In the following misdemeanor offence-related case, which raised some interesting questions, I was entrusted with the legal representation of an Indian citizen. He was found liable for violating the offence of prohibition of call for sexual service.According to the case, a policeman on patrol was given the instruction to conduct a checkup in a building in the fifth district of Budapest, which was a common meeting point used for prostitution. Inside, he found and checked the identity of a man and a woman. The man could not be questioned, however, since he was a foreigner and did not speak the Hungarian language…


Előzetes letartóztatás megszüntetésével kapcsolatos siker

A büntetőeljárás garanciáival kapcsolatos alapvető alkotmányjogi kérdéseket vetett fel F. Q. csehországi lakos esete, akit egyrészt szabálysértési értékre, zsebtolvajlás útján elkövetett lopás vétségének kísérletével, másrészt kisebb értékre, zsebtolvajlás újtán elkövetett lopás bűntettével vádoltak. A rendőrség felfigyelt tevékenységére, mivel elmondásuk szerint már egy korábbi zsebtolvajlással kapcsolatban felmerült a személye. Követték F. Q. -t, és őrizetbe vették…


Pre-trial detention of EU national in Hungary- constitutional limitations of Criminal Law

Recently F.’s case raised questions regarding the constitutional guarantees of a fair criminal procedure. F was national of another EU country and he was accused by Hungarian police of the misdemeanor of theft by way of pickpocketing. According to the indictment, F. Q. reached into the coat of a customer in a café to find values, but upon seeing that the pockets were empty, he left…


Avocat Pénaliste Francophone en Hongrie

Avocat hongrois francophone je suis spécialisé en droit pénal, c’est-à-dire que je vous propose des services juridiques dans le domaine du droit criminel . Au sein du droit pénal mes spécialités sont le droit pénal international et les droits de l’homme. Ce domaine inclut les extraditions et les mandats d’arrêt européen (MAE).

Je propose des services d’avocat aux clients francophones anglophones. Mon cabinet d’avocat est situé au centre ville de Budapest, en Hongrie. Je suis fier d’avoir souvent réussi de resoudre des problèmes juridiques de citoyens et de compagnies européennes ou de pays tiers


Gazdasági büntetőjog: gazdasági bűncselekmények vs. vagyon elleni bűncselekmények

gazdasági és a vagyon elleni bűncselekmények egyaránt a tulajdon és a tulajdonból fakadó részjogosítványokat védik, elhatárolásuk éppen ezért nehézkes. A kettő közötti különbség abban ragadható meg, hogy a vagyon elleni bűncselekmények egy statikus helyzet, egy állapot védelmét szolgálják – ezzel szemben viszont a gazdasági bűncselekmények elsősorban a vagyon működtetése körében, tehát a vagyon dinamikája során követhetők el.

Kérdése van?

Keressen bátran.